Seiten

Freitag, 29. Juli 2011

Blütenpaste/ Захарно тесто за цветя

Blütenpaste
Blütenpaste wie schon ihr Name sagt, ist zur Herstellung von Zuckerblumen gedacht. Man kann sie auch für feine Details an Figuren verwenden und auch für die Herstellung von Modellierfornant nutzen, indem man normaler Fondant und Blütenpaste im Verhältnis 50:50 mischt. 
Blütenpaste muss immer luftdicht verpackt aufbewahrt werden, weil sie sehr schnell austrocknet. Deswegen auch beim Blumenherstellung kleine Menge Blütenpaste nehmen, sie dünn ausrollen und den Rest luftdicht verpackt halten. 
Ich habe schon viel mit Blütenpaste gearbeitet und sie abgesehen von den aller ersten Mal immer selbst hergestellt. Ich mache sie nach dem Rezept im Betty's Sugar Dreams Motivtorten Buch und komme ganz gut damit zurecht. 


Zutaten:
1 Eiweiß (Ei-Größe L)
225g Puderzucker
3 gestr. TL CMC
1TL weißer Kokosfett


Zubereitung in Küchenmaschine:
Das Eiweiß in eine Schüssel geben und mit dem Rühraufsatz kurz aufschlagen. Maschine auf den langsamsten Stufen einstellen und nach und nach den Puderzucker (bis auf eine halbe Tasse) geben. Die Masse weitere 2 Minuten auf höchsten Stufe schlagen bis sie eine baiserähnliche Konsistenz bekommt. Dann langsam die CMC hinzufügen und wieder für paar Sekunden auf die höchste Stufe schlagen.
Die Arbeitsfläche mit Puderzucker bestreuen und die Blütenpaste und den restlichen Puderzucker mit eingefetteten Hände gut verkneten, bis eine Masse entsteht, die nicht mehr klebt. 
Die Blütenpaste im Frischhaltefolie umwickelt und in einen Zipper-Beutel geben. Im Kühlschrank min 24 Stunden vor der Verwendung stellen. 1-2 Stunden vor der Gebrauch vom Kühlschrank nehmen, damit sie weicher werden kann und leichter zu verarbeiten ist. 
Die Blütenpaste hält sich bis zum 6 Monate im Kühlschrank. 


Захарно тесто за цветя
Захрно тесто за цветя, както името му показва е предназначено за производството на захарни цветя. Можете да го използвате и за финни детайли при фигури, както и за направата на фондант за моделиране, като смесите нормален фондант с тесто за цветя в съотношение 50:50.
Захарното тесто за цветя трябва да се държи винаги опаковановъв фолио, без достъп на въздух до него, тъй като то изсъхва много бързо. Ето защо, вземете малко количество от тестото, разточете го тънко и дръжде другото тесто добре опаковано.
Аз работя от самото начало на моето сладко хоби с тесто за цветя и с изключение на първия път винаги съм го правила сама. Използвам следната рецепта, от книгата Betty's Sugar Dreams Motivtorten и съм много доволна с нея.


Продукти:
1 белтък (от яйце с размер L)
225 гр пудра захар
3 изравнени ч.л. CMC*
1 чл бяла кокосова мазнина


Начин на приготвяне в кухненски робот:
Дайте белтъка в купата за бъркане на робота и започнете да развърквате с приставката за разбиване. Включете машина на най-бавна скорост и прибавяйте постепенно пресятата пудра захар (с изключение на половин  чаена чаша). Бийте сместа още 2 минути на най-високата скорост, докато заприлича на целувкено тесто. След това бавно добавете CMC и разбивайте отново за няколко секунди на най-високата скорост.
Поръсете работната повърхност с пудра захар и омесете вурху нея с намаслени ръце тестото с останалата пудра захар. Месете добре, докато се получи тесто, което вече не е лепкаво.
Увийте тестото в найлово фолие и го поставете в още един плик (с цип). сложете го за 24 часа в хладилник. Преди употреба извадете необходимото количество тесто 1-2 часа преди използването му от хладилника, така че да може да добие стайна температура.
Това тесто е годно до към шест месеца ако се държи в хладилник.


*CMC е Carboxymethylcellulosen и се използва като средство за сгъстител при производството на захарни теста. Не мога да ви кажа къде в България може да купите този продукт, тъй като живея в Германия и си купувам всички продукти тук. 

19 Kommentare:

  1. Много красиви цветя!Розите са като току що взети от градината :) Страхотно майсторство! Хубава и усмихната седмица!

    AntwortenLöschen
  2. Аз,съм доволна от моята рецепта ,в която също присъства СМС ,но правя и без него.
    Ще изпробвам и твоята рецепта ,но първо ще трябва да открия СМС ,защото аз живея в България . Благодаря зя пояснението относно СМС -то ,на мен не ми беше ясно какво и защо се добавяв рецептите.

    AntwortenLöschen
  3. Здравей Нели и добре дошла в моя блог. Може би ако попиташ в някоя аптека, тук го има и в аптеките. СМС може да се замести и с трагант (Tragant), което е рацтителния вариант, докато СМС е химическият и по–трайният прокукт.
    Ако намериш в България един от двата продукта, ще се радвам ако ми напишеш тук коментак, къде си го намерила.
    Приятен ден и на теб!

    AntwortenLöschen
  4. Много ,ти благодаря !Задължително ще пиша :)

    AntwortenLöschen
  5. Не,така и не успях да открия СМС .
    Миесля да пробвам рецептата ти без смс-то ,та ще видим. Много ми се ще да пробвам тези красиви макове.На теб мисля ти приляга от вътре!!!!

    AntwortenLöschen
  6. Нели, пиши как е станало без СМС-то. Доколкото аз знам СМС прави тестото по-еластично, но може и да се лъжа.

    AntwortenLöschen
  7. Току що го забърках,резултатите добри или лоши до ден два :)
    Стискам си палци,че много ми се иска да успея с маковете от колкото си вярвам,но ще видим.

    AntwortenLöschen
  8. Нели, успех и пиши какво е станало! Стискам палци!

    AntwortenLöschen
  9. Вале,закъснях с отговора.Още преди месец пробвах и ми се получи много ронливо.Не мисля,че е единствено от липсата на смс-то,нещо друго да не пропуснах тогава,незнам?

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Нели, мисля си, че е от липсата на СМС, то го прави еластично, иначе си е чисто целувкено тесто.
      Ако искаш, аз в четвартък съм в България за 10 дена, мога да донеса малко СМС и да ти пратя по пощата, да опиташ. Пиши ми на ако искаш на vterzieva@gmx.de, да се уговорим!
      Поздрави Вале

      Löschen
  10. Леле-е-е-е ,супер!Ще пиша.

    AntwortenLöschen
  11. Здравейте Валентина, току що направих тестото , получи се като на бонбони маршмелоу, такъв ли трябва да е ефекта ще видим утре :) а СМС и тайлоза има на много места в България, има поне 3 онлай магазина за сладкарски инструменти и материали, където се продава СМС :)

    AntwortenLöschen
  12. Здравей,Вале!Най -накрая се сдобих със СМС и ще го спретна това тесто.Благодаря много за всичко!

    AntwortenLöschen
  13. Да,разликата е огромна!
    За първи път направих рози с голямо удоволствие и лекота.
    Благодаря!

    AntwortenLöschen
  14. Страхотни рози, но и аз се чудя откъде ще взема въпросното СМС? Трагант също не съм виждала тук:)

    AntwortenLöschen
  15. Мерси Траяна,
    виж тук намерих СМС в един българси онлайн магазин
    http://www.aromashouse.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=320&category_id=21&keyword=%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B0&option=com_virtuemart&Itemid=94

    Поздрави
    Валентина

    AntwortenLöschen
  16. hallo valentina,
    danke für das blütenpaste-rezept.
    ich habe es heute versucht, leider ist es total bröckelig bzw. krümelig geworden.
    ich habe es zum schluß geknetet und geknetet, aber es wurde leider keine blütenpaste.
    hast du eine idee, was falsch gelaufen sein könnte?
    ich würde mich über eine antwort freuen.
    ich wünsch dir ein schönes wochenende.
    liebe grüße
    mia

    AntwortenLöschen
  17. Здравейте! Тортите ви са невероятни! Много бих искала да направя тестото за цветя. Къде в Германия мога да закупя СМС? Само онлайн или го има и в някои магазини?
    Поздрави
    Кристина

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Здравей Кристина, ами например в магазин за тортени декорации го има. В Магазина Tolle Torten в Берлин, Кьолн и Франкфурт се продава. Тук е онлайн страницата на магазина но там ще намерих и адресите на трите филиала
      https://www.tolletorten.com/

      Löschen