Sonntag, 3. Juli 2011

Torte Nr.8: Geburtstagstorte mit Biskuit aus Dinkelmehl mit Heidelbeercurd und Fondant/ Торта с пандишпанов блат с брашно от лимец и заквасена сметана и боровинов крем

Torte Nr.8: Geburtstagstorte mit Biskuit aus Dinkelmehl mit Heidelbeercurd und Fondant
Und hier kommt Nr.8! Dieses Mal ist es eine Geburtstagstorte für meine liebe Kollegin Barbra.
Alles Gute zum Geburtstag, Barbara!
Nach Barbaras Wunsch habe ich den Biskuit mit Dinkelmehl gemacht. Gefüllt habe ich die Torte mit dieser Heidelbeer-Curd, gestrichen mit Buttercreme (1:1 Butter und Puderzucker) und mit Rolldondant überzogen.
Als Deko habe ich mich an eine Lilie versucht und beim zweiten Mal bin ich mit dem Ergebnis sehr zufrieden. Als Bordüre habe ich mir Barbaras Name in riesengrossen lila Buchstaben in Jugendstyle ausgedacht, die durch silberfarbenden Ornamenten akzentuiert sind.
Die Buchstaben sind mit selbst gemachte Schablonen ausgeschnitten, die Ornamenten mir einer gekaufte Schablone, da sie sehr fein sein sollten.
Die Torte steht auf einen runden Cakeboard (34 cm), der mit lila Fondant bedeckt ist und mit ein rundes Stäbchen so geprägt, dass es wellenformig aussieht. Der Cakeboard ist mit zwei Satinbänder (lila und drüber silber durchsichtig) umrahmt und mit einer Schleife dekoriert.
Zutaten für 26 cm Backform
6 Eier
2 Pck. Vanillezucker
250 g Puderzucker
125 ml Öl
250 ml Saure Sahne
225 g Dinkelmehl
25g Weizenkleber (oder noch 25g Dinkelmehl)
1 Pck. Backpulver
Zubereitung:

Die Eier mit dem Puderzucker so lange schaumig rühren, bis eine weissliche Masse entstanden ist. Dann abwechselnd das Öl, die Saure Sahne und das mit Backpulver vermischte und gesiebte Mehl und Weizenkleber einrühren.
Den Teig in eine mit Backpapier ausgelegte Form füllen und bei 165° ca. 70 - 80 min. backen. Die Backzeit kann von Ofen zu Ofen variieren, außerdem verlängert sie sich, wenn ihr mit der Isoliermethode backt. (Info zu Isoliermethode hier). Also Stäbchenprobe nicht vergessen!

Аm besten den Biskuit 24 Stunden ruhen lassen, bevor schneiden. Mit der angegebene Menge bekommt ihr einen Kuchen mit 4 - 4,5 cm Höhe (in 26cm Backform). Wenn ihr einen hohen Kuchen machen möchtet, dann solltet ihr das Rezept zweimal machen und getrennt backen. Danach könnt ihr den Biskuit 2 oder 3 mal horisontal durchschneiden, je nach den gewünschten Anzahl der Schichten.









Торта с пандишпанов блат с брашно от лимец и заквасена сметана и боровинов крем
И ето я и торта № 8! Този път тортата за моята скъпа колежка Барбара. По нейно желание направих блатовете с брашно от лимец. 
Честит рожден ден, Барбара!
Тортата е напълнена е крем с боровинки, отвън е намазана с маслен крем (масло и пудра захар 1:1) и покрита с фондан.
Тортата е украсена с захарна лилия, която при вторият опит се получи много добре. Страните на тортата са украсени с големи лилави букви в стил Арт нуво акцентуирани с сребърни орнаменти, писещи името Барбара.
Направих буквите със ръчно направени шаблони, за орнаметите използвах готов шаблон, тъй като трябваше да бъдат много финни..
Тортата е поставена върху кръгла поставка (34 см), покрити с лилав фондан и оформена с кръгла пръчка вълнообразно. Поставката е обкражена с две сатенени ленти (лилава и върху неп сребриста прозрачна) и украсена с панделка, направена от съяите ленти.
Продукти за 26см тава 
6 яйца
2 опаковки ванилова захар
250 гр пудра захар
125 мл масло
250 мл заквасена сметана
225 гр брашно от лимец 
25 грама пшеничен глутен (или още 25г брашно)
1  бакпулвер
Начин на прготвяне
Разбъркайте яйцата  (без да ги разделяте) с пудрата захар докато станат пухкави, подобни на целувкено тесто. След това последователно се прибавят олиото, ликьора и брашно, смесено със бакпулвера и пшеничният глутен и пресято.
Изсипете тесто в облицована с хартия за печене форма и печете при 165 ° С в предварително загрята фурна около 70/80 минути.  Времето за печене може да варира от печката, и също така и ако се пече с изолиращият метод. Така че преди да извадите от фурната се проверява с клечка за зъби, дали е изпечен добре!

Оставете блата да отлежи 24 часа, преди да разрежете.
При 26см форма от една доза се получава блат с висошина 4/ 4,5 см. Ако искате висока торта, трябва да изпечете два блата и по желание да разрежете хоризонтално 2 или 3 пъти.







8 Kommentare:

  1. Wow, der absolute Hammer! Die sieht ja traumhaft aus. Die Lilie ist auch wunderschön. Ich bin ganz fassungslos was du alles kannst.
    Wieviel Zeit hast du denn dafür gebraucht?

    AntwortenLöschen
  2. Vielen Dank! Bei dieser Art Torten ist die Zeit meiner Meinung irrelevant! Das Wichtigste ist, wie viel Spaß man dabei hat! Und ich habe viel viel Spaß bei dieser Torte gehabt! Deswegen hat es sich gelohnt! Und wenn man die Freude des Beschenkten sieht, ist man für alle Mühen belohnt!
    LG
    Valentina

    AntwortenLöschen
  3. Валентина, страхотна торта!!!Иска ми се и аз някой ден да направя такава:))).
    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  4. Прекрасна е,
    моите адмирации!
    Поздрави и усмихнато лято, Диана

    AntwortenLöschen
  5. Валентина,наистина майсторско изпълнение!А лилиумът е....като истински!Много,много съм впечатлена!

    Поздрави!

    AntwortenLöschen
  6. Благодаря ви много за милите думи!
    Подрави
    Валентина

    AntwortenLöschen
  7. Валентина, ти умора нямаш! Такава фантазия, сръчност - тортите (а и не само те) са ти прекрасни!:-)) Лилиумът отгоре е невероятно красив!
    Браво за майсторството!
    Хубава нова седмица!

    AntwortenLöschen
  8. Отново чудесна торта - красива и несъмнено вкусна с този боровинков крем! Кога ли и аз ще се престраша да направя торта с покритие, но едва ли ще успея да сътворя нещо подобно на вид...
    Хубава вечер и още много прекрасни торти! :)

    AntwortenLöschen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...