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Dienstag, 2. Juli 2013

SilikoMart Test 2: Silikon Mat und eine Blaubeeren Torte in türkis undpink/ СиликоМарт Тест 2: Декоративна силиконова подложка и една торта сборовинки в тюркоазено и розово

SilikoMart Test 2: Decorative Silicon Mat und eine Blaubeeren Torte in türkis und pink


Wie ich euch schon hier berichtet habe, dürfte ich SilikoMart Produkte testen. Heute zeige ich euch, was man mit dem Decorative Silicon Mat 02 Matelasse von SilikoMart machen kann - nämlich Fondant prägen. 




Die Matte ist 60x40cm groß und kann Temperaturen von -60 bis +230 Grad ausgesetzt werden - d.h. auf sie kann auch gebacken werden. Das stelle ich mir auch hübst vor - so einen Dekobiscuit wie in letzter Zeit sehr beliebt im Netz sind. Ich habe sie jedoch nur zum Ausrollen von Fondant getestet. 

Zuerst jedoch habe ich einen 20er Blaubeerenkuchen gebacken und ihn mit Ganache eingestrichen. Hier das Rezept für den Kuchen: 

Blaubeeren Kuchen
Zutaten für 20er Springform
300g weiches Butter
300g Puderzucker
6 Eier
300g Mehl
1  Backpulver
1Pck. Zitronenschale
2tl Vanille
50ml Karamellsirup
350g Blaubeeren
120ml Milch
Zubereitung
Backofen auf 180°C vorheizen.
Butter, Zucker, Vanillezucker  und Zitronen mit dem Mixer schaumig schlagen, bis sie heller und luftig geworden sind.
Eier leicht in einen zweiten Schüssel schlagen und langsam zu den Butter-Mix geben und auf mittlere Geschwindigkeit verrühren. Karamell und Milch hinzufügen und verrühren. Mehl und Backpulver vermischen, sieben und zu der Masse geben, gut verrühren. 
Blaubeeren waschen, abtropfen lassen und in den Teig untermischen. 
Springform einfetten oder mit Backpapier auslegen. 
Nächstes Mal würde ich den Teig lieber in zwei 20er Backformen verteilen, denn dieses Mal ist die Mitte nicht ganz durchgebacken gewesen. 
Bei 180 ° C ca. 50-60 Min backen, mit einen Zahnstocher testen, ob der Kuchen fertig ist, rausnehmen und in den Form abkühlen lassen. Aus der Form nehmen und mit Ganache einstreichen. Für paar Stunden im Kühlschrank ruhen lassen. 


Ich habe den Fondant zuerst auf eine glatte Oberfläche ausgerollt und dann auf die Silikonmatte gelegt und weiter ausgerollt bzw. mit dem Smoother eingedrückt, damit die Prägung der Silikonmatte auf den Fondant übertragen wird. Alles hat super funktioniert, nichts blieb kleben oder ist gerissen. Ich habe dann die Silikonmatte zusammen mit dem Fondant gehoben und so die Fondantdecke auf den Kuchen übertragen.

Bei geprägter Fondantdecke sollte man ganz vorsichtig mit den Händen die Decke an den Kuchen glätten und darauf achten, die Prägung nicht zu "löschen". Das hat hier auch problemlos geklappt. 
Ich bepudere gern geprägtes Fondant mit Puderfarben, denn so kommen die Muster/Prägungen richtig zur Geltung. Das habe ich auch hier gemacht und zwar mit glänzendem Perlenpulver von Sugarflair. 



Aus roten Fondant habe ich einen langen Streifen geschnitten, diesen mit den Patchwork-Toll "genäht" und um den Rand der Torte geklebt.


Auch aus roten Modellierfondant habe ich eine Schleife gemacht und diese auf zwei zerknüllten Papiertüchen trocknen lassen. 



 Für die Schleife habe ich auch eine Brosche aus türkis und grau mit einen Silikonmould hergestellt und diese mit Perlenpulven bemalt. 



Und so sah die fertige Torte aus, während die Schleife noch trocknete. 



Mein Fazit: Die Silikonmatte ist sehr gut und macht das, wofür sie gemacht ist - nämlich eine schöne Prägung auf den Fondant zu übertragen. Es ist ein schönes Extra und hilft euch schnell und einfach eine Torte zu dekorieren. Durch die Prägung der Fondantdecke, benötigt die Torte wenig weitere Dekorationen und das sparrt Zeit. Für mich stellt sich jedoch die Frage, wie oft man sie benutzen wird. Für jemand wie ich, der immer was Neues machen möchte, wahrscheinlich nicht oft. Deswegen ist diese Matte für mich eher Luxusartikel, im Gegensatz zu den Produkten, die ich euch letztes Mal vorgestellt habe, die zu den Grundausstattung jeder Tortendesigner oder - hobbyst gehörten. 

Ich hoffe, mein Bericht hat euch gefallen. Unter den bulgarischen Text findet ihr noch weitere Fotos der fertigen Torte. 
Ich wünsche euch noch einen schönen Tag

Zuckersüßen Grüßen
Valentina


СиликоМарт Тест 2: Декоративна силиконова подложка и една торта с боровинки в тюркоазено и розово


Както ви се похвалих тук, имах честа да получа продукти на фирмата СиликоМарт, за да ги тествам. Днес ви представям силиконовата подложка на СиликоМарт, с която може да импрегнирате фондан.




Подложката има размери 60x40cm и може да издържа температури от -60 до +230 градуса. Това означава, че дори може да се пече върху нея. Но аз я изпробвах само за разточване на фондан. 
Като за начало изпекох един сладкиш с боровинки, който намазах с крем Ганаж. Ето и рецептата за сладкиша: 

Сладкиш с боровинки
Продукти за 20см тава 
300гр меко масло
300гр пудра захар
6 яйца
300гр брашно
1 бакпулвер
Настърганата кора от един лимон
2чл ванилия
50мл карамелов сироп
350гр боровинки
120мл прясно мляко
Начин на приготвяне
Загрейте предварително фурната на 180°C.
Разбъркайте маслото, захарта, ванилията и лимоновата кора до пухкавост. Прибавете яйцата едно по едно като разбивате с миксера на средна скорост. Прибавете карамела и млякото. Добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте добре, докато се получи хомогенно тесто. 
Измийте боровинките, подсушете ги и ги смесете с тестото. 
Намажете тавичката с олио и сложете хартия за печене. 

Слесващият път ще изпеча тестото в две тавички, че стана много и не можа да се изпече съвсем добре в стедата. 
Печете при 180° C около 50-60 минути, пробвайте с клечка за зъби, дали сладкиша е изпечен. Извадете го от фурната и оставете да изстине в тавата. Извадете от тавата и го намажете с крем Ганаж и оставете сладкиша за няколко часа в хладилника, за да се стегне крема. 


Аз разточих фондана първоначално върху гладка повърхност почти до размера, който ми беше необходим за да покрия тортата с него. След това го сложих върху силиконовата покривка и го разточих так с точилката и загладих с смутера, така че да се импрегнира фондана. Всичко стана както трябва, подложката си свърши перфектно работата, нищо не залепна или се скъса. Дори си помогнах с подложката да пренеса фонданената покривка върху тортата.

Когато покривате торта с фонданена покривка, която има текстура или мотиви по нея, трябва много внимателно да загладите фондана върху тортата, за да не "изтриете" структурата му. Освен това винаги нанасям боя на прах върху фондан със структура, защото така тя изпъква още по-добре. Така направих и този път - нанесох перлена хранителна боя на прах на фирмата Сугарфлейр. 



От червен фондан за моделиране изрязох дълга лента, която импрегнирах с уредчето за “шиене“ и сложих около тортата. 


Също от червен фондан направих и една панделка, която оставих да съхне с две навити на рула парчета кухненска хартия.



За панделката направих и една брошка от тюркоазен и сив фондан с помоща на една силиконена форма и намазах с перлен прах.  



И така изглеждаше тортата, докато панделката още съхнеше.



Моето заключение: Силиконовата подложка от СиликоМарт е много добра и върши това, за което е направена - именно да предава структура на фоднана. С помоща на тази подложка може да украсите бързо и лесно една торта, защото структурирания фондан не изиска много друга украса, а така спестявате време за направата на други декорации. Но аз си задавам въпроса, колко често може да правите една и съща структура на фондана. За мен тази подложка е лукс, които може и да си купите, но и без него можете да живеете. За разлика от другите продукти, които тествах в част първа, те пренадлежат към основното обурудване.

Това е всичко от мен за днес, желая ви приятна вечер!

Захарни поздрави
Валентина








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