Schokoladen-Modelliermasse und Schokoladenfondant
Ich habe mich heute an Schokoladen-Modelliermasse gewagt. Das Rezept habe ich bei Chefkoch gefunden.Man nehme
100g Zartbitterschokolade (ich hatte Kuvertüre)
50g Glukose
Zubereitung:
Die Schokolade kleinschneiden und in einer Gefrierbeutel geben. In heißen Wasserbad legen, es ist nicht nötig, dass das Wasser währenddessen gekocht wird, einfach solange ruhen lassen bis alles geschmolzen ist. Jetzt die Glukose in den Beutel geben und den Beutel gut verschließen. Die Masse mit den Händen gut vermischen (durch den Beutel), flach drücken und in den Kühlschrank für 24 Stunden ruhen lassen.
Am nächsten Tag die Masse von den Gefrierbeutel befreien und soviel davon abbrechen (es ist ziemlich hart) und mit den Hände gut verkneten bis die Modelliermasse geschmeidig wird. Jetzt kann man die gewünschte Form daraus basteln. Ich habe mich an eine Rose versucht, aber nur so aus Spaß.
Für den Schokoladenfondant nimmt man normaler Fondnat (Marshmellow oder Rollfondant) und Schokoladen-Modelliermasse in Verhältnis 50:50 und vermischt sie gut. Ich habe aber 60:40 gemacht, weil mir die Menge Schokofondant zu wenig erschien und ich nicht mehr Schoko-Modelliermasse hatte.
Jetzt gründlich vermischen und solange kneten bis die Mischung ganz braun wird, soll wie Schokolade aussehen. Dieser Fondant wie normaler Fondant ausrollen und die Torte damit einkleiden.
Шоколадово тесто за моделиране и шоколадов фондан
Днес опитах следната рецепта за шоколадово тесто за моделиране, която е от този източник (само на немски).Продукти
100 гр тъмен шоколад
50 гр глюкоза
Начин на приготвяне:
Нарежете шоколада на малки парченца и го сложете в здрав найлонов плик. Сложете плика в гореща водна баня, като не е необходимо водата продължава да ври, достатъчно е да е вряща. Оставете лика с шоколада във водата докато се разтопи всичкият шоколад. Извадете плика от водата и прибавете в плика и глюкозата. Завържете добре плика и го намачкайте с ръце, така че шоколада и глюкозата да се смесят добре. Оставере 24 часа в хладилник .
На следващия ден, махнете найлоновият плик и си отчупете парче от шоколадовото тесто, колкото ви е необходимо, и го омесете добре с ръце, докато стане гладко и пластично. Сега можете да създадете желаната форма от него. Аз се опитах да направя роза от шоколад, но просто така, без да се задълбочавам много.
За шоколадовият фондан, вземете нормален бял фондан и шоколадовото тесто за моделиране в съотношение 50:50 и ги смесете добре. Аз взех 60:40, тъй като количеството шоколадов фондан ми изглеждаше малко, а нямах повече шоколадово тесто за моделиране.
Омесете добре докато получите кафяв фондан подобен на шоколад. Този фондан обработва както и нормалния фондат и с него мойе да покриете тортата си.
mmm, Shokolad! Otivam da hapna az edin sladoled! M :)
AntwortenLöschenhahaha M:) oste li ne si iziala toia sladolet? Ili e nov?
AntwortenLöschenЗвучи много лесно, а и щом участва шоколад съм винаги готова да опитам :) Имам въпрос, като от съвсем начинаещ - глюкозата, която се използва е течна или в насипно състояние - като захар? Хубава вечер!
AntwortenLöschenЗдравей Габи, да звучи лесно, но трябва и да се меси!
AntwortenLöschenГлюкозата е течна в тази рецепта!
`Страхотно! Ще се пробва! Но понеже ми дойде идея за моделиране на двуцветни джиджафки, може ли да се приложи рецептата и с бял шоколад? Предварително благодаря за отговора! Хубав ден!Милена
AntwortenLöschenЗравей Милена, с удоволствие бих ти отговорила, но за съжаление на знам какво означава джиджафки.
AntwortenLöschen:)))Привет!"Джиджафки" наричам всякакви дребни, сладурски неща.:))) Дали обаче шоколадово тесто може да се получи от БЯЛ шоколад и глюкоза или рецептата се отнася само за тъмен? Идеята е да ги направя двуцветни- от тъмен шоколад с бяла декорация. Хубав ден!Милена
AntwortenLöschenЗдравей Милена, можеш да направих рацептата и с бял шоколад или с млечен, както искаш.
AntwortenLöschenУспех при правенето на джиджафки!
Приятен ден,
Валентина