Rosa-braun: Haselnusskuchen mit Schokoladenfondant und rosa Ribbonrosen
Hallo meine Lieben, wie geht es euch? Ich habe nach der Arbeit heute auf meinen neu eingerichteten Balkon gesessen und paar Sonnenstrahlen genossen, die Vogel sangen, meine Blumenkastenblumen blühen - ahhh, es ist Frühling!!! Rosa, rosa Frühling - meine absolut Lieblingsjahreszeit!
Aber jetzt höre ich auf zu schwärmen und zeige euch schnell meine letzte Torte, die ich für meinen Kollegen im Büro gemacht habe - einen Haselnusskuchen, gefüllt mit Ganache und Haselnusskrokant, eingedeckt mit Schokoladendondant von SatinIce und geschmückt mit Ribbonrosen aus Modellierfondant.
Da es am Wochenende ganz schnell gehen sollte, habe ich zur meiner Wunder-Zuckerkiste gegriffen und dort diese Ribbonrosen gefunden, die ich zur einen anderen Anlass gemacht habe und die restlichen schön aufbewahrt habe- Leider waren sie schon sehr hart, aber da normalerweise keinen Mensch die Deko-Blumen essen will, hat es gepasst! Aber falsch gedacht - bei der Arbeit hatte ausnahmsweise jeder Lust in die farbenfrohen Blumen reinzubeißen und ich musste mehrmals erklären, wieso sie so hart sind! Echt peinlich!!! Ich glaube, ich mache ab jetzt alles nur super frisch und "biss-weich" ;)!!!
Der Kuchen ist wirklich sehr lecker und saftig und ist ganz schnell gegessen! Hier das Rezept für euch:
Haselnusskuchen
Zutaten für 20er Springform:
250g weiches Butter
250g Zucker
4 Eier
Rumaroma
300g Mehl
100g gehackte Haselnüsse
1 Pck Backpulver
100ml Milch
Zum Dekorieren
100g Vollmilchschockolade und Haselnusskrokant
oder
Ganache und Fondant (für Motivtorten)
Zubereitung:
Butter und Zucker schaumig schlagen, Eier und Rumaroma unterrühren. Alle trockene Zutaten vermischen und abwechseln mit den Milch unterrühren bis ihr einen glatten Teig bekommt. Im vorgeheizten Ofen bei 180° C ca. 30-40 min backen.
Kuchen nach dem Abkühlen mit geschmolzenen Schokolade und Krokant dekorieren. Oder mit Ganache füllen und bestreichen und mit Fondant eindecken. Für Fondanttorten mache ich die doppelte Menge und backe es in zwei 20er runder Backformen, damit ich eine gute Höhe bekomme.
Ich wünsche euch einen schönen Abend!
Zuckersüßen Grüße
Valentina
Розово-кафяво - Лешников сладкиш с шоколадов фондан и розови робон-рози
Здравейте мили мой,
Как сте? Днес след работа седнах на ново подреденият ми балкон, птичките пееха, моите цветя цъфтят - ах, пролет е!!! Розова, розова пролет - моят най-любим сезон!
Но да се върна към това, което исках да ви покажа днес - моята последна торта, която направих за колегите си - един лещиков сладкиш, напълнен с крем Ганаж и лещиков крокант и покрит със шоколадов фондан от SatinIce и украсен с рибонени рози (вид рози приличащи на направени от панделки).
Тази събота и неделя нямах много време и всичко трябваше да става бързо, затова посегнах към вълшебната си захарна кутия, където съхранявам останали от други торти украси и извадих тези розички. Бяха станали вече доста твърди, но от опит знам, че никой от колегите ми няма да вземе да яде украсата, затова реших, че е безопасно да ги използвам. Но познайте какво се случи? Почти всички бяха изкушени от тези наситено цветни рози и искаха да ги ядат! Голям срам - трябваше да обеснявам постоянно, защо розире са толкова твърди!!! Така че друг път няма да се подлъжа да използвам нещо отдавна направено, а ми ще си правя всичко прясно, прясно!
Сладкишът обаче е много много вкусен и винаги свършва много бързо. Ето я и рецептата за вас:
Лещиков сладкиш
Продукти за тава с 20см диаметър
250гр меко масло
250гр захар
4 яйца
аромат на ром
300г брашно
100г смлени на едро лещници
1 пакечке бакпулвер
100мл прясно мляко
За декорацията
100г млечен шоколад и крокант от лещици
или
крем Ганаж и фондан (за бутикови торти)
Пожелание сладкиша може да се сиропира.
Начин на приготвяне
Разбийте маслото и захарта до пухкавост, прибавете ром-аромата и яйцата и разбъркайте добре. Смесете всички сухи продукти и добавете на смени с мякото към тестото - малко брашно, малко мляко и продължавате да бъркате, докато разбъркате всичко и получите гладко тесто.
Печете в предварително загрята фурна при 180 градуса около 30–40 минути,
След като сладкишът изтине украсете с разтопен шоколад и лещинов крокант (карамелизирани парченца лещници) или напълнете с крем Ганаж и покрийте с фондан. Аз правя двойна рецепта, когато искам да направя висока фонданена торта и я печа в две тави с диаметър 20см.
Желая ви приятна вечер!
Сладки поздрави
Страхотна е ,много красива и със сигурност вкусна-скоро ще я направя...вече знам по какъв повод.Благодаря за споделената рецепта!
AntwortenLöschenМного красива торта,Валя!Тази торта не може да се отмине!Ставаш все по-добра!Ще сменяш професията май!Истински кулинарен вълшебник!
AntwortenLöschenБлагодаря!
AntwortenLöschen@Таня, ами засега още не, но никога не се знае какво ще ни донесе бъдещето!
Поздрави
Валя
Ich bin total begeistert von Deinem Werk! Wie immer!
AntwortenLöschen:-* Sandra
Вале,тук искам да ти благодаря и да ти кажа,че пратката със СМС съм я получила.
AntwortenLöschenБлагодаря безкрайно за жеста и услугата!!!Ще ти пиша.
Декорацията ти е страхотна!