Alles hat mit den Aprikosen angefangen. Mir blieben 100g getrocknete Aprikosen von diesem Rezept übrig und dann ich wollte sie irgendwie verwenden. Aprikosen gehören nicht zu meinem normalen Kochstil, deswegen habe ich mich nach ein Rezept umgeschaut. Und entdeckte diese Apfel-Aprikosen-Suppe im Buch "Leichte Küche - fettarm kochen und genießen". Und einmal das dicke Kochbuch in den Händen haltend habe ich weiter geblättert und noch weitere leckere Rezepte gefunden. Vor allem in der Suppen-"Abteilung" wurde ich fündig und habe passend für die Jahreszeit wärmende Kost ausgewählt. So wurde die Idee für mein Projekt "10x Suppe" geboren. Und damit es spannend bleibt, habe ich mir ein Endziel gesetzt: Ich will die 10 verschieden Suppenrezepte bis Ende des Jahres nachkochen und sie euch hier im Blog vorstellen.
Außerdem erkläre ich den Dienstag für Suppen-Dienstag und will versuchen jeden Dienstag bis Ende des Jahres Suppe zu kochen. Da es "nur" 8 Dienstage bis Ende 2011 gibt und ich 10 Rezepte habe, wird in der eine oder in der anderen Woche 2x Suppe geben.
Außerdem will ich dieses Mal die Rezepte beurteilen, indem ich Sternen vergebe (passend zur Weihnachtszeit) - 5 Sterne sind die höchste Bewertung, 1 Stern die niedrigste. D.h., dass ich die Rezepte genau nachkochen möchte, ohne sie nach meinen Wünschen zu variieren.
Ich werde mich außerdem sehr freuen, wenn viele von euch die Rezepte nachkochen und sie mit meinem Sternensystem beurteilen.
Dabei werden folgende Kriterien beachtet
Geschmack
Aussehen
Schwierigkeit
So, und jetzt genug geschrieben, hier folgt das erste Rezept
Zutaten für 3 Personen
60g trocken Aprikosen, eingeweicht von vorigen Abend
250g Äpfel, geschält, entkernt und in Würfel geschnitten
1 kleine Zwiebel, gewürfelt
1/2 EL Zitronensaft
350ml Hühnerbrühe
75ml trockener Weißwein
1 Prise gemahlener Ingwer
1 Prise gemahlener Piment
Salz und Pfeffer
Zubereitung
Die Aprikosen abtropfen lassen und klein hacken.
In einen Topf geben und Äpfel, Zwiebel, Zitronensaft und die Brühe zugeben. Zum Kochen bringen und zugedeckt ca. 20 min köcheln lassen.
Aus den Feuer nehmen, etwas abkühlen lassen, mit einen Pürierstab pürieren. In einen sauberen Topf gießen, den Wein und die Gewürze dazugeben und mit Salz und Pfeffer abschmecken. Aufkochen, dann aus den Feuer nehmen und leicht abkühlen lassen.
Servieren sie die Suppe lauwarm mit etwas Frischkäse.
Ich wünsche Guten Appetit.
Fazit: Ich hatte meine Zweifeln, ob mir die Suppe schmecken würde, aber was soll ich sagen: ab den ersten Löffel habe ich mich in dieser Suppe verliebt! So lecker, so fruchtig, so außergewöhnlich. Ein leichter "Wein"-Geschmack ist vorhanden, aber genau das macht die Suppe zu etwas Besonderes. Allerdings ist sie nicht für kleine Kinder gedacht. Die Portionen sind eher 2 als 3. Und hier komm die Beurteilung!
Geschmack: 5 Sterne
Aussehen: 4 Sternen - ein Stern Abzug, weil die Suppe etwas dickflüssig geworden ist.
Schwierigkeit: 5 Sternen - eine sehr leicht nachzukochende Suppe.
Insgesamt 14 von 15 Sternen. Sehr sehr empfehlenswert! Und wenn ihr etwas mehr Brühe verwendet und die Suppe flüssiger macht, werden von den 14 gleich 15 Sternen.
Проект 10х супа - Супа номер 1 - Явълково-кайсиева-супа
Всичко започна с кайсиите. Останаха ми 100гр сушени кайсии от тази рецепта и исках да ги употребя. Тъй като кайсиите не са основна съставка на моят стил на готвене, трябваше да се поразровя из готварски книжки, за да намеря подходяща рецепта. Така намерих тази ябълково-кайсиева-супа в тази готварска книга за лека храна. И веднъж взела готварската книга в ръцете си, намерих и доста други рецепти, които ми се иска да опитам. Осбено супите ме впечетлиха и си избрах рецепти подходящи за студеното време.
Така се роди идеята за моят проект 10х супа. И за да го направя по-интересно, си сложих краен срок - искам да сготвя и побликувам тук 10 различни супени рецепти до края на тази година.
Освен това обявявам вторника за супен вторник и искам да готвя до края на годината всеки вторник супа. Тъй като до края на 2011 има само 8 вторника, понякога ще готвя два пъти в седмицата супа.
Също така реших, че ще оценявам супите по звездна система - 5 звезди са най-високата оценка, 1 звезда е най-ниската. Това означава, че ще готвя супите точно по рецептите, без да импровизирам. Ще се радвам, ако и вие готвите рецептите и им давате оценки. При оценките си искам да се придържам към следните аспекти
Вкус
Вид
Трудност
Така, и сега, достатъчно съм писала, представям ви първата рецепта
Продукти за 3 порции
60гр сушени кайсии, накисната във вода от предния ден
250гр явълки, обелени и нарязани на купчета
1 малка глава лук, нарязана на ситно
1/2 сл лимонов сок
350мл пилешки бульон
75мл сухо бяло вино
1 щипка смлян джинжифил
1 щипка смян бахар
сол и черен пипер
Начин на пригорвяне
Изцедете кайсиите и ги нарежете на ситно. Сложете ги в една тенжера и прибавете ябълките, лука, лимоновия сок и бульона. Кипнете ги и ги оставете да къкрят 20 минути при затворен капак. Свалете от котлона, оставете леко да изтинат и ги пюрирайте с пасатор.
Изсипете ги в чиста тенжера, прибавете виното и подправките, кипнете още веднъж и овкусете със сол и черен пипер. Оставете леко да изтине и сервирайте супата гарнирана с малко крема сирене или заквасена сметана.
Заключение - Малко се съмнявах, дали тази супа ще ми хареса, но какво да ви кажа - от първата лъжица се влюбих в нея. Толкова вкусна, толкова плодова, толкова невероятна. Има лек винен вкус, което я прави обаче толкова изискана и специална. Но не е за препоръчване за малки деца. Порциите са доста малки, според мен са сякаш 2 порции вместо 3. И тук идват оценките!
Вкус - 5 звезди
Вид - 4 звезди, 1 звезда по-малко заради гъстотата на супата, според мен трябваше да е по-течна.
Трудност - 5 звезди - лесна за правене супа
Общо 14 от 15 звезди. Горещо ви препоръчцам да опитате тази супа. И ако и сложите малко повече бульон и направите супата по-течна, ще станат от 14 веднага 15 звезди!
Aus Kochen wurde Backen, aus Backen Tortendekorieren, aus Tortendekorieren - Valentina's Sugarland - Kurse, Modellieren, Tortendesign. / Започнах блога си със представяне на готварски рецепти, след това продължих с печене, декориране на торти, докато стигнах до Valentina's Sugarland - курсове, моделиране и тортен дизайн.
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