Mittwoch, 6. Juni 2012

Torten-Talk Sommer-Treff Tag 3/Лятната стеща на Форума TortenTalk ден 3


Torten-Talk Sommer-Treff Tag 3

Und jetzt kommt der dritte (und letzte) Teil des Berichts über den Torten-Talk-Treff im Schloss Gimborn. Ich will euch heute über den letzten Tag des Treffen und den tollen Icing-Kurs bei Jens Oprzondek. Jens gibt Icing-Kurse bei Tolle Torten im Köln!
Der Tag fing viel zu früh an (7 Uhr) und ich war nach ca. 4 Stunden Schlaf viel zu unausgeschlafen. Es war nicht nur unseren Feiern am Samstagabend im Turmbar, dass mir den Schlaf geraubt hat, sondern auch die laute Musik von der „Dorfjugend“, die man sehr laut und deutlich in meinen Turm-Zimmer hören konnte.
Nach dem gemütlichen Frühstück fingt auch das zweite Kurs für mich an. Dieses Mal war einen Royal Icing Kurs mit Jens Oprzondek . Tortendekorationen mit Icing sind
wunderschön, aber ich habe darin am wenigsten Erfahrung, und wenn welche, dann eher negatives Erfahrung. Ja, selbst eine Woche vor dem Kurs bin ich an meinen Grenzen gekommen und habe verzweifelt das Spritzen von Icing-Blumen aufgegeben!!! Und das alles, weil ich irgendwie die Icing-Konstistenz nicht richtig hinbekommen hatte.
Der Kurs mit Jens war sehr sehr informativ! Wir haben 4 A4 Blätter mit Informationen bekommen und zusätzlich dazu habe ich die Rückseite dieser Blätter mit eigene Notizen vollgekritzelt!!! 






Und ich muss dazu sagen – egal, was man sonst in Bücher und im Internet über Icing-Dekoration liest und denkt verstanden zu habe, einen Icing-Kurs eröffnet so viele neue Horizonten und plötzlich weißt man Dinge, weil man sie auch in Aktion gesehen hat.  Ich sage nur: Papiertüte drehen!?!? Egal wie oft ich die Anleitungen gelesen hatte, habe ich es irgendwie nie richtig hingekriegt und jetzt: ja, ich weiß wie das geht! Ich kann es!

Im Kurs wurde erklärt, gezeigt und auch nachgemacht. Dann ist Jens auch persönlich zu jeder der 5 Teilnehmer gekommen und Tipps gegeben, was man richtig macht und was falsch und wie man es korrigieren kann!
Wir haben unterschiedliche Techniken ausprobiert: Bärentatzen, Dropstrings, Bordüren, Blätter, Eiweiß-Malerei und Run-Outs. 






War nicht Teil des Kurses, ich musste es aber nebenbei schnell ausprobieren!
Außerdem haben wir wirklich tolle Tipps bekommen (eins davon ist einen Entfeuchter im Raum zu stellen, damit die Feuchtigkeit nicht die Glasur ruiniert).
Leider hat uns die Zeit nicht gereicht, um auch unseren mit Fondant überzogenen Dummys richtig zu dekorieren, aber wir dürften sie und auch unsere Übungs-Dummys mit nach Hause nehmen! Als Hausaufgabe blieb natürlich die Dekoration dieser Dummys.

Ich habe es leider noch nicht geschafft, meins zu dekorieren, aber habe es noch vor und freue mich richtig darauf!

Nach dem Kurs wurde Fotos gemacht, Urkunden verteilt, Adressen getauscht und Versprechungen gemacht! Es war echt schön mit euch Mädels und Jungs! Danke für den tollen Treff!!!


Mein Fazit über das Torten-Talk-Sommertreff:
Es war einfach so schön und ich würde es jedes Mal gern wieder machen! Sich mit Gleichgesinnten zu treffen und über die geteilte Leidenschaft zu sprechen und nicht nur darüber, ist etwas sehr wertvolles! Man fühlt sich wohl, Alter, Geschlecht und Nationalität spielen keine Rolle, man versteht sich von Anhieb!

Ich habe mich wie auf einen Klassentreffen gefühlt – es war alles einfach und leicht, der Alltag und all seine Sorgen und Problemen wurde (zumindest) für 3 Tage vergessen. Und die Erinnerungen danach bereiten mir (uns) noch wochenlang Freude und bringen ein Lächeln ins Gesicht! Nur ein Beispiel: neulich lief im Radio das Lied „Tage wie diese“ und ich musste einfach an die tolle Tage auf dem Schloss Gimborn denken und lächeln!


Лятната стеща на Форума TortenTalk ден 3


Това е третият (и последен) разказ за срещата на форума Torten-Talk в замъка Гимборн. Днес ще ви разкажа за последният ден на срещата и за страхотния курс при Йенс Опрзондек.
Денят (неделя) започна прекалено рано и след само 4 часа сън бях и не съвсем наспата! Не беше само празнуването в бара на замъка виновно, ами и силната музика, която идваше някъде извън стените на замъка и не ме остави да спя в моята малка стая в замъчната кула!
След закуската започна и втория ми курс. Този път това беше курс по тортени декорации с айсинг (белтъчна глазура) с Йенс Опрзондек.
Тортената декорация с айсинг е невероятно красива, но с нея имам най-малко опит, и малкото опит, който имам е леко негативен! Да, дори една седмица преди самият курс стигнах на границата на лудване при опитите ми да направя захарни цветя с айсинг!!! И за всичкото това отчаяние е виновна консистенцията на глазурата, която все не успявах да направя правилно!
Курса с Йенс беше много информативен. Получихме 4 листа с информации, но освен това изписах и задната страна на всеки лист със собствени бележки. 




И трябва да призная, че независимо колко много информация може да се събере от книги и в интернет за декорацията с айсинг, това не може да замени един такъв курс! В курса се получава не само информация, но и помощ и лични съвети! И изведнъж успявате да направите неща, от които преди това са ви заболявали главите – като например направата на хартиена торбичка за щприцоване или захарни айсинг цветя! 


Не беше част от курсовата програма, но не можах да се стърпя ...
В курса имаше обяснения, показвания и повторения. Йенс идваше и лично до всеки от нас (5 участника) и ни помагаше, гледаше как се справяме и ни казваше какво правим правилно и какво грешно и как да коригираме грешките си!
Представени бяха различни техника на работа с айсинг и получихме много съвети (един от тях е да се сложи в стаята машина за обезвлажняване, за да не се променя структурата на айсинга по време на работата с нея). 






За съжаление не ни достигна времето, да украсим нашата вече покрита с фондан (стиропорена) торта, която всеки  от участниците получи от Йенс! Но си я взехме за вкъщи, заедно с другата стеропорена торта за упражнения! Като домашно задание остана да украсим тортата с айсинг сами! Нопоследък е доста напрегнато при мен и времето е малко, но съм решена да го направя в момента, когато ми остане малко време и се радвам истиски отново да се потопя в света на айсинга!

След курса се правиха обши снимки, празаваха се грамоти и се правиха обещания!


Моето заключение за срещата на форума Torten-Talk:
Беше страхотно и бих го повторила с удоволствие! Да срещнеш хора, които споделят страстта ти към определено хоби, е невероятно! Човек се чувства спокоен, разбран! Възрастта, пола и националността нямат значение на едно таково място, хобито сближава всички!
Аз лично се чувствах като на ексурзия с класа - всичко беше лесно и леко, всекидневието и неговите проблеми и грижи бяха далече и забравени, поне за 3 дена! А спомена за тази среща продължава да послажда един или друг напрегнат ден! Като примен, наскоро чух по радиото “нашата“ песен (Tage wie diese) и не може да не си спомня колко прекрасни бяха тези три дена и да не се усмихна при този спомен!


1 Kommentar:

  1. Eй, страшна си!!! Не само си успяла да се справиш със задачките, ами си съумяла и да снимаш :))

    Честита грамота, и чакаме още великолепни твои кулинарни изпълнения :)

    AntwortenLöschen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...