Donnerstag, 27. September 2012

Selbstgemachter Marshmallow/ Домашно направен маршмелоу

Selbstgemachter Marshmallow




Ich habe für meinen Sweet Table mich auch an Marshmallow versucht, denn in Deutschland gibt es nicht so einen grossen Auswahl an Marshmallow in verschiedene Farben und Formen.
So habe ich mich nach einem Rezept für Marshmallow in Internet umgeschaut und bin auf diese Seite fündig geworden. Und das beste war, dass ich nicht nur ein Rezept gefunden habe, sondern auch ein Video. Das fand ich sehr hilfreich, denn so konnte ich wirklich sehen, was ich richtig und was falsch mache!
Joy of baking ist eine tolle Seite übrigens! Mit viele Rezepte und Videos, sehr empfehlenswert!

Aber jetzt zum Rezept.


Home made Marshmallows


Zutaten
240ml kaltes Wasser, in zwei geteilt
21 g Gelatine (Pulver)
400g weiße Zucker
240ml Glukosesirup oder helle Karamelsauce
¼ TL Salz
2 TL Vanille extrakt
(eventuell Lebensmittelfarben)

Zum Garnieren
Ca. 250g Zucker
Zubereitung:
Den Boden einen ca. 5cm hohen und 33x23cm großen Backblech mit Butter einfetten. Den Boden mit eine Lage Backpapier belegen.
Danach eine dicke Schicht Puderzucker darüber sieben, so dass die Marshmallow-Masse nicht an der Backpapier kleben bleibt.
Geben sie 120ml kaltes Wasser in eine hitzebeständige Schüssel (Edelstahl z.B.) und rieseln sie darüber die Gelatine. Lassen sie es ca. 15 min quellen.
Währenddessen geben sie Glukose, Zucker, Salz und das restliche 120 ml Wasser in einen Topf und bringen sie sie bei mittlere Hitze unter ständiges Umrühren zum Kochen. Verschließen sie den Topf mir einen Deckel und lassen sie es ca. 2 Min kochen, so lösen sich die Zuckerkristallen von den Seiten des Topfs. Entfernen sie den Deckel und kochen sie den Sirup weitere 10 min (mit Zucker-Thermometer bis den Sirup 115 °C erreicht hat). Nehmen sie den Topf von der Kochplatte.
Jetzt fangen sie an, die Gelatine mit dem Mixer (am besten mit einen Standmixer, aber ich habe meins mit Handmixer gemacht, weil die Rührschüssel meines Standmixer nicht hitzebeständig ist) auf niedrige Geschwindigkeit zu schlagen. Wenn sie mit Handmixer rühren lassen sie sich von jemanden den heißen Sirup langsam in den Rührschüsseln gießen.
Schlagen sie die Masse ca. 10 Minuten auf, indem sie langsam die Geschwindigkeit erhöhen. Zum Schluss wird die Masse ihren Volume um den dreifachen erhöht haben und sie ist sehr dick und hart. Fügen sie jetzt die Vanille-Extrakt hinzu und falls erwünscht die Lebensmittelfarbe und schlagen sie es noch weitere 30 Sekunden auf.
Jetzt kann man die Masse in den vorbereitete Backform geben. DAS ist jetzt eine sehr klebrige Angelegenheit, aber da müssen sie durch! Es hilft den Schrabber mit etwas Wasser zu befeuchten, aber sogar so habe ich es nicht geschafft, jedes Restchen der Marshmallow-Creme in den Backform zu bekommen.


Jetzt die Oberfläche der Marshmellow dick mit Puderzucker bestreuen und auf Zimmertemperatur 12 Stunden ruhen lassen.
Am nächsten Tag den Marshmallow-Block von den Backform entnehmen: dafür mit einem Messer an die Ränder entlang fahren, die Masse auf eine dicke Schicht Puderzucker stürzen und das Backpapier entfernen. Jetzt einfach die Marshmallows in den gewünschte Form schneiden oder ausstechen und die Stücke in reichlich Puderzucker wälzen. Die Stücke in einen Sieb geben und so die extra Puderzucker abschütteln!
In einen liftdichten Behälter kann man sie bis zum 2 Wochen aufbewahren.

Viel Spaß beim Nachmachen und meine Empfehlung an euch: Schauen sie sich das Video auf die Joy of Baking-Seite an! Ich fand es super hilfreich!


Süße Grüße
Valentina


Домашно направен маршмелоу




На десертната ми маса миналата събота имаше и домашно направени маршмелоу. Правих маршмелоу за първи път сама, защото исках да е в определен цвят, а избора на бонбони маршмелоу не е особено голям в Германия. Направо си е късмет, ако успеете да намерите на пазара цветът и формата, които търсите.
Така че се разрових из интернет за една рецепта и намерих доста, но тази тук ме изкуши да я опитам, особено защото имаше и видео към нея. Видеото е страхотно и определено отстрани всички въпроси, които имах във връзка с правенето на маршмелоу.
Страницата Joy of Baking е страхотна, има и много други рецепти, голяма част от тях са с видеота.

Но сега за рецептата.

Домашно направен маршмелоу


Продукти
240мл студена вода (разделена на две)
21г желатин на прах
400гр бяла захар
240мл глюкоза
¼ чл сол
2 чл екстракт от ванилия
Евентуално хранителна боя, ако искате да боядисате сместа

За гарниране
Около 250гр пудра захар

Начин на приготвяне

Намаслете дъното на една 5см висока и 33х23см голяма тава и след това покрийте дъното с хартия за печене. Поръсете хартията с един дебел слой пудра захар, така маршмелоу-сместа няма да залепне после за хартията.
Изсипете 120 мл студена вода в една огненоупорна дълбока купа и поръсете отгоре желатина. Оставете да набъбва около 15 минути.
В това време смесете глюкозата, захарта, солта и останалата 120мл вода в една тенджера и сложете на котлона на средна температура да заври, като бъркате постоянно, така че захарта да може да се разтопи. Сложете капака на тенджерата и оставете сместа да ври 2 мин захлупена, ката ще се разтопят захарните кристали, залепнали по стените на тенджерата.
Махнете капака и оставете да ври за около 10 минути. Ако имате термометър за бонбони, течността трябва да достигне температура 115 градуса. Махнете сместа от котлона.
Започнете да разбивате желатина с миксер, като накарате някой да ви помогне и да ви сипва тънка струя от захарния сироп в купата с желатина, докато вие продължавате да разбивате с миксера. Увеличете постепенно скоростта на миксера и разбивайте около 10 минути, докато получите гъста и пухкава смес, която е утроила обема си.
Добавете сега ванилията и евентуално боята и развийте за още 30 секунди.
Сега остава само да изсипете сместа в тавата, което си е доста лепкаво преживяване. Помага, ако леко навлажнявате с вода лъжицата, с която си помагате. Но въпреки тези мерки, аз не успях да изсипя цялата смес в тавата. Остава малко от нея, залепнала за купата.
Изгладете колкото ви е възможно и поръсете маршмелоуто дебело с пудра захар. Оставете да стои 12 часа на стайна температура.


На следващият ден извадете купчето маршмелоу от тавата, като минете с нож по страните на тавата и след това обърнете тавата върху дебел слой от пудра захар. Махнете и хартията за печене от долния край (сега горен) на маршмелоуто.
Сега може да го нарежете на купчета или да изрежете с формички за курабийки в желаните от вас форми. Овъргалайте отделните парчета маршмелоу в пудра захар и след това отърсете добре, за да падне излишната пудра захар.
В затворена кутия може да съхранявате този десерт до 2 седмици!

Желая ви приятно правене на тези пухкави облачета и наистина ви препоръчвам да гледате видеото на страницата на Joy of Baking! На мен много ми помогна!

Сладки поздрави
Валентина

Kommentare:

  1. Валя,добре си го обяснила!Получили са се вкусни бонбонки и много нежни на цвят!

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  2. Интересно беше да науча каква е технологията за маршмелоу.
    Твоите бонбони са станали разкошни,поздравления!
    Хубав ден ти желая!

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  3. Oh ich hab noch nie ein Rezept für MArshmallows gesehen, super danke! Die seheb toll aus
    Liebe Grüsse
    Tini

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  4. Hallo Valentina,
    tolles Rezept. Danke!
    Haben die selbstgemachten Marshmallows auch wie die Originalen geschmeckt?
    LG

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