Montag, 28. November 2011

Adventkranz-Kuchen oder Apfel-Zimt-Marzipan Kuchen mit Lebkuchenbuttercreme/ Сладкиш Коледен венец или сладкиш с ябълки, канела и марципан

Adventkranz-Kuchen oder Apfel-Zimt-Marzipan Kuchen mit Lebkuchenbuttercreme

Gestern war der erste Advent und passend dazu habe ich diesen Adventkranz-Kuchen gemacht und mit zur Arbeit genommen. Die Deko des Kuchens ist wegen meiner Erkältung etwas einfacher als geplant geworden, aber manchmal ist weniger mehr (oder ich hoffe es zumindestens). Der eigentlichen Kuchen habe ich in eine 24er Savarinform gebacken, mit Lebkuchen-Buttercreme bestrichen und mit grüner Fondant eingedeckt. Die Kerze ist aus Honigpops und Marschmellow geformt und ebenfalls mit Rollfondant eingedeckt. Die Schleifen sind aus Modellierfondant und im Voraus gemacht, damit sie in der gewünschte Form trocknen können. Zur Deko habe ich meine Mini-Lebkuchen verwendet. 
Ich habe diese Rezept genommen und etwas variiert.
Apfel-Zimt-Marzipan Kuchen
Zutaten
250 g Zucker
250 g Butter
4 Eier
300 g Mehl
1TL Zimt
100g Mandeln, gehackt
1 TL Natron
1 P. Backpulver
1 TL Zimt
400g Apfelmus
100g Marzipan, gerieben
Zubereitung:

Zucker, Butter und Eier schaumig rühren, dann mit den trockenen Zutaten vermischen, Apfelmus und Marzipan untermischen. Alles in eine gefettete Backform geben und bei ca. 160 C 40 - 60 min. backen. Stäbchenprobe! Die Menge der Zutaten reicht für eine 26er Springform aus. 

Ich habe den Kuchen mit Lebkuchen-Buttercreme bestrichen (250g weiches Butter und 250g Puderzucker schaumig verrühren, zum Schluss 1-2 TL Lebkuchengewürz untermischen)

Сладкиш Коледен венец или сладкиш с ябълки, канела и марципан

Коледа наближава. В Германия четирите недели преди Коледа се наичат Адвент и са повод за семействата да се съберат заедно, да пекат курабийки и да запалят свещ на адвентския венец. Тази недел беше първият адвент и по този повод направи едни сладкиш във формата на венец. По принцип бях планувала по-различна декорация, но като се разболях нямах сили да направя всичко, както бях планувала. Затова моят венец е по-простичък, но въпреки това станах хубав. 
Сладкишът е испекан в кръгла форма с дупка по редата, намазан е с маслен крем (подправен с подправка за меденки) и е покрит с фондан. Свеща е от ризон и маршмелоу и е покрита също с фондан. Панделката е направена предварително от фондан за моделиране, за да може да изсъхне в желаната форма. За декорация използвах също така моите мини меденки
Сладкишът е направен по тази рецепта, като го промених малко
Продукти
250гр захар
250гр масло
4 яйца
300гр брашно

100гр бадеми, на груби парченца
1чл канела
1чл сода бикарбонат
1 бакпулвер
400гр явълково пюре
100гр марципан, настърган
Начин на приготвяне
Разбийте захарта, маслото и яйцата докато станат пухкави. Прибавете смесените и пресяти сухи продукти и разбъркайте добре, прибавете и пюрето и марципана и развъркайте добре. Печете в намаслена тавичка при 160 градуса около 40 – 60мин. Пробвайте с клечка за зъби дали е изпечено, преди да извадите от фурната. Това количество е за форма с диаметър 26см. 






Kommentare:

  1. Създаде ми страхотно коледно настроение този сладкиш! Свещта, меденките, панделките, всичко е страхотно! Много ми допадат подложките, които правиш за тортите.

    AntwortenLöschen
  2. Мерси Ели,такава беше и идеята на сладкиша, да създаде коледно настроение!

    AntwortenLöschen
  3. В рецептата е посочено два пъти брашно, в различни количества. Кое количество използвате?

    AntwortenLöschen
  4. Мерси Галя за коментара ти, оправих грешката, първото " брашно" трябваше да е масло, така че 250 гр масло и 300гр брашно

    AntwortenLöschen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...