Montag, 13. Juni 2011

Meine 6. Motiv-Torte: Kokostorte mit Limetten-Zitronen Füllung/ Моята 6. торта с фондан Кокосова торта с лимонов крем

Meine 6. Motiv-Torte: Kokostorte mit Limetten-Zitronen Füllung
Eine Motiv-Torte ist ein richtiger kleiner Projekt. Man muss sich früh genug überlegen, was man genau machen will(natürlich nur wenn man was besonderes machen will, einfacheren Torten bedürfen nicht so lange Überlegunsphasen), planen, evtl. Schablonen zeichnen und ausschneiden, Zuckerfiguren im voraus machen usw.
Ich werde euch hier ein kleiner Überblick der einzelnen (verrückten) Phasen dieses Abenteuer vorstellen.

Als erstes



muss man wissen für wenn man diese Torte macht, so kann man sich nach der Person richten und die Torte "maßschneidern". Ich habe diese Torte für die kleine Tochter eine sehr sehr gute Freundin von mir Julia gemacht. Die Tochter heißt Lina Sisay und ich mein allergrößter Schatz, so knuffig und süß, dass ich sie die ganze Zeit knuddeln kann. Für diese Torte habe ich mir Inspirationen bei Julia gesucht, ich wollte eine Torte machen, die zu irgendeinen Kleid von der Kleine passt. Die Idee für passende zum Kleid Torte habe ich von dieser Blog. So hat mir Julia (ich glaube es war schon vor einen Monat) diese eine Tunika gezeigt, in die ich mich sofort verliebt habe und entschieden habe, es in einer Torte umzusetzen.

 Wenn man schon die "Vorlage" hat, dann ich die Dekoration schon klar - es sollte eine weiße Torte werden mit bunte Strickblumen und -blätter. Auf der Torte wollte ich die kleine Sisay als Zuckerfigur machen, umgeben von kleine Blümchen (den Name Sisay bedeutet Blume, von daher sehr sehr passend).
 Die Schablonen für die Torte und die Figur habe ich mir schon vor 3 Wochen fertig gestellt. Im voraus kann man sich auch den Cakeboard zuschneiden (oder liefern lassen).

 Dann spätestens eine Woche vor die eigentliche Torte sollte man sich überlegen wie die Torte schmecken soll. Dieses Mal habe ich mich entschieden eine komplett neue Torte zu machen (die ich bis jetzt noch nicht gemacht habe) und es sollte eine Kokostorte mit Lime-Lemon Füllung werden. Die Torten, die ich bis jetzt gemacht habe, waren wirklich sehr süß und hier habe ich versucht, die Süße etwas zu reduzieren und mehr Frische rein zu bekommen. 



 Und jetzt kommen wir zu den richtigen Tortenbacken und Dekorieren Phasen:
 3 Tage vor "Abgabetermin" (bei mir war es Freitag) habe ich die Tortenboden gebacken, den weißen Fondant vorbereiten (er soll 24 Stunden ruhen bevor er verarbeitet wird) und den Lime-Lemon Curd gekocht. Ich habe noch den Cakeboard mit Fondant (ich hatte noch etwas übrig) bedeckt und geprägt und mit Geschenkband umwickelt. Auch eine ca. 16cm großen Kreis habe ich mir ausgestochen und geprägt, auf dem ich die Figur später stellen wollte.
 2 Tage vor Abgabe (Samstag) habe ich früh am Vormittag die Tortenböden in drei Teile geschnitten und die Buttercreme vorbereitet. Dann habe ich den Curd mit ca, 250g Buttercreme vermischt und die Torte damit gefüllt. Dann kam die Torte für 2-3 Stunden im Kühlschrank. Hier habe ich noch meine 18cm Fondant-Kreis mit grüne Farbe bemahlt und trocknen lassen.
 Mittag habe ich die Torte mit Buttercreme vereist und sie ins Kühlschrank und mich am Schreibtisch verbannt. Nach ca. 5 Kühlstunden (für mich 5 Lernstunden) war die Torte bereit für die Einkleiden mit Fondant. Nachdem ich sie mit Fondant bedeckt habe, habe ich die Torte mit Hilfe von meinen Schablonen und einen Zahnstocher geprägt und dann wieder ins Kühlschrank für ca. 1 Stunde gestellt.
 In dieser Zeit habe ich was gegessen, mich ein bisschen ausgeruht und die Icing vorbereitet. Zuerst habe ich nur zwei Spitztüten (blau und grün) vorbereiten und den Rest der Icing mit einen feuchtes Tuch abgedeckt, damit es nicht austrocknet. Als ich mit grün und blau fertig war, habe ich die andere drei Farben gemischt und weiter an die Torte gearbeitet.
 Irgendwann am späten Abend war ich mit der Spitzen von Strickbumen und - blätter fertig und die Torte wanderte wieder ins Kühlschrank. Um 1 Uhr in der Nacht, von der Sorge geplagt, die Feuchtigkeit wird meine Zarte Blumen zerstören, habe ich die Torte aus dem Kühlschrank rausgeholt und war dankbar, dass gerade in Deutschland keine Hitzewelle ist.
 An den Abgabetag (Sonntag, heute) musste die Torte (wie einen Puzzle) zusammengesetzt werden. Torte auf Cakeboard kleben, Fondant-Kreis auf Torte platzieren, Blümchen drauf kleben. Die Zuckerfigur wird am besten vor Ort auf die Porte platziert, damit sie nicht beim Transportieren umkippt und die Torte zerstört, immerhin wiegt nur die Figur 200g. Die ganze Torte hat ein Gewicht von 5 kg!?!?
 Und hier die Rezepte. Ich habe keinen Kokosbiskuit online oder in meine Kochbücher gefunden, deswegen habe ich ein bisschen rumexperimentiert. Als Grundlage nahm ich dieses Rezept und habe einfach Zutaten ersetzt usw.
Für den Kokosbiskuit: 
6 Eier 
115g Puderzucker 
150g Kokosflocken 
75ml Öl 
300ml Kokosmilch 
255g Mehl 
1 Päckchen Backpulver 
Zubereitung: 
Die Eier mit dem Puderzucker so lange schaumig rühren, bis eine weissliche Masse entstanden ist. Dann abwechselnd das Öl, den Kokosmilch und das mit Backpulver vermischte Mehl einrühren.Zum Schluss die Kokosflocken unterheben.
Den Teig in eine mit Backpapier ausgelegte Form füllen und bei 165° ca. 70 - 80 min. backen.
Ich habe die doppelte Menge gebacken, da ich hohe Motiv-Torten mag (unter 10cm Höhe sehen sie meiner Meinung nach nicht schön). Dann aber bitte zweimal jeweils eine Portion in 26cm Backform backen. Bitte nicht die doppelte Menge einfach in einer tieferen Form geben, da den Teig dann einfach zu schwer ist und den Biskuit nicht hochgehen wird!

Für die Füllung (Lime-Lemon-Curd)
Hier habe die die amerikanischen Maßangaben benutzt, da ich das Rezept aus einen amer. Kochbuch habe: 1 Tasse (cup) hat 200ml Volume. 
1 Tasse Zucker 
3EL Maisstärke 
1/2 Tl Salz 
1/2 Tasse Orangensaft (ich habe 1 Tasse genommen, weil ich es falsch gelesen habe, aber ist trotzdem sehr gut geworden, ok, kann sein dass meine EL Maisstärke voller als bei anderen Leute ausfallen ;) 
2EL Zitronensaft 
2 EL Limettensaft 
1/4 Tasse Wasser 
3 Eigelbe 
1EL geraspelte Zitronenschale (ich habe einfach die Schale von einer Zitrone gerieben) 
1EL geraspelte Limettenschale( wie bei den Zitronen) 
evnt. grüne Farbe (sonst wird den Curd gelb) 
Zubereitung:
Mischen Sie in einen kleinen Kochtopf den Zucker, Maisstärke und Salz. Orangen-, Zitronen- und Limettensaft mit Wasser vermischen und langsam, unter ständiges Rühren mit der trockene Zutaten vermischen. Lassen sie jetzt den Curd unter ständiges Rühren aufkochen. Von Herd entfernen und unter ständiges Rühren (sehr wichtig!) die Eigelbe einzeln untermischen. Dann nochmal aufkochen und 1 Minute köcheln lassen. Rühren nicht vergessen, sonst klebt alles schön an den Kochtopf ;). Vom Herd nehmen und die Zitrusraspeln und evtl . färben. Im Eiswasser abkühlen lassen und den Kuchen damit füllen. 
Ich habe es über Nacht im Kühschrank gelassen und am nächstes Mal mit ca. 250g Buttercreme vermischt und durch den Passierstab nochmals cremig verrührt.
Buttercreme:
500g weiche Butter
600g Puderzucker, gesiebt
Zubereitung:
Butter in kleine Stückchen schneiden und ca.5 Min mit den Mixer fluffig schlagen. Langsam den Puderzucker unterheben und alles gut verrühren.

Icing:
1 Eiweiß (40g)
250g Puderzucker
Zubereitung
Eiweiß mit den Mixgerät 1-2 Minuten schlagen, dann langsam den gesiebten Puderzucker unterheben. Danach nach Belieben färben. Icing immer mit einen feuchtes Tuch abdecken, sonst trocknet es aus. Wenn sie mit mehrere Spitztüten gleichzeitig arbeiten, immer die Spitzen mit feuchtes Tuch (ich benutze feuchtes Küchenpapier) bedecken, egal wie kurz sie diese Spitztüten aus der Hand lassen.

Na dann, viel Spaß beim zusammensetzen der Torte. Ich habe einige Bilder hier für euch, die vielleicht hilfreich wären (gleich nach der bulgarische Version). Ich liebe Bildanleitungen - man braucht manchmal gar nichts zu lesen, Bilder sagen mehr als Tausend Wörter (nicht dass ich hier wortkarg gewesen war ;)










Моята 6. торта с фондан Кокосова торта с лимонов крем
Да направиш торта с фондан си е истински малък проект. Трябва да започнете достатъчно рано да пранувате, за да стане както трябва (разбира се, само ако искате да направите нещо смециално,  по прости торти не се нуждаят от толкова дълго плануване), да правите шаблони и фигурки от захар и т.н.
Тук ви предлагам един кратък преглед на всички фази до приключването на това приключение.

Първо трябва да знаете за кого ще правите торта, така че да могжете да планувате торта по мярка за този човек. 
Тази торта е за малката дъщеричка на една моя много добра приятела, Джулия. Лина Сисай е имаето на е дъщеря ѝ и за мен тя е най-голямото съкровище, толкова красива и сладка, че мога да я прегъръщам през цялото време. За тази торта, аз потърсих вдъхновение при Джулия. Исках да направя торта, което да е в тон с някоя от рокличките на малката. Илеата за подходяща към рокличка торта видях в този блог. Джулиа ми показа тази туника (мисля, че беше преди месец) и аз се влюбих в нея и реших да я преобразувам в торта.
Слек като ведъж имате идеята, тогава украсата се дооформя от самосебе си - за мен беше ясно, че ще бъде бяла торта с пъстри бродирани цветя и листа. Върху тортата исках да направя малка Сисай от захар, заобиколена от малки цветя (името Сисай означава цвете, затова ми се стори много подходящо).
Шаблоните за торта и фигурата ги направих преди 3 седмици. А също така и поставката за торта.
Една седмица преди деня, в който трябва да е готова тортата, трябва да решите какъв ще е вкуса на тортата, тоест каква торта ще е под фондана. Този път аз реших да се направи изцяло нов вид торта и това трябваше да бъде кокосова торта с лимонов пълнеж. Тортите, който съм правила досега бяха наистина много сладки и тук се опитах да се намаля сладостта малко и да се получи по лека торта. 
И сега идва истинската работа / печене и украса:
3 дни преди "крайният срок" (за мен това беше петък) изпекох блатовете, пригорвих фондана (той трябва да почива в продължение на 24 часа преди да бъдат обработен) и сварих лимонения крем. Освен това покрих поставката за тортата с фондан (имах още оставал) и наравих го релефен и го обиколих със сатенена лента. Също така изрязах малък кръг с диаметър 16 cm, който исках да слоожа вурху тортата и да наредя отгоре  ѝ фигурата и цветята.
2 дни преди "крайният срок" (събота) назязах сутринта блатовете на 4 части и подготвих масленият крем. След това смесих лимонавият крем с около 250 грама маслен крем и слепих с него 4те блата. Охладих тортата в хладилника за 2-3 часа. През това време оцветих кръгът от фондан в зелен цвят и го оставих да изсъхне.
По обяд намазах тортата с маслен крем и я заточих в хладилника и мен на бюрото. След около 5 часа охлаждане (за мен 5 часа на учение), тортата беше готова за обличането си с фондан. След като я покрих с фондан, аз маркирах на тортата с помощта на моите шаблони и клечка за зъби и след това я сложих отново в хладилника за около 1 час.
През това време хапнах, починах си малко и си подготвих айсинга (целувкеното тесто). Първо оцветих само два цвята (в синьо и зелено) и останалата част от айсинга покрих с влажна кърпа, за да го предпазя от изсъхване. Когато приклучих с украсата със зелено и синьо, направих три цвята и продължих с работата върху тортата.
Късно вечерта тортата беше избродирана с цветчета и листа и пак беше прибрана в хладилника. В 1 часа през нощта не издържах ан притесненията си, че влагата в хладилника ще повреди нежните цветя от айсинг и я исвадих от там,  благодарна, че в Германия не е толкова топло в момента.
През денят X (неделя, днес) тортата трябваше да баде довършена (като пъзел). Тортата върху поставката за торта, фонданеният кръг вурху тортата и цветята върху кръгът. Захарта фигура е най добре да се постави на място, за да не преобърне по време на транспорта на тортата и да я развали, все пак само фигурата тежи 200грама. Цялата торта е с тегло от 5 кг!?
И тук са рецептите. Тъй като не намерих рецепта за кокосови блатове онлайн или в моите готварски книги си  поекспериментих малко. Като основа взех тази рецепта и промених просто някой от продуктите.

За кокосова торта гъба:
6 яйца
115гр пудра захар
150 гр настърган кокосов орех
75мл олио
300 мл кокосово мляко
255 гр брашно
1 пакетче бакпулвер
Начин на приготвяне:
Разбъркайте яйцата с пудра захар докато станат на пухкаво и бледо тесто. След това последователно се прибавят олиото, кокосовото мляко и брашното, смесено със бакпулвера.
Изсипете тесто в овлицована с хартия за форма за печене и печете на 165 ° в предварително загрята фурна около 70 минути. 
Аз направих двойна рецепта, защото ми харесват високи фонданови торти. Но в този случай се пече на два пъти в 26 см форма, а не на веднъж в по дълбока форма, тъй като тестото е просто твърде тежко и блатовете няма да се изпечат добре!

За плънката (лимонов крем)
Тук използвам американски мерки, защото рецептата е от една американска книга: 1 чаша (cup) поема 200 мл.
1 чаша захар
3сл царевично нишесте
1 / 2 ч.л. сол
1 / 2 чаша портокалов сок (аз използвах 1 чаена чаша, защото прочетох погрешно, но крема се получи много, може би защото моята супена лъжица царевично нишесте е по пълна от нармалната)
2 сл лимонов сок от жълти лимони
2 сл лимонов сок от зелени лимони
1 / 4 чаша вода
3 яйчни жълтъци
1 с.л. настъргана лимонова кора от жълти лимони
1 сл настърган лимонова кори от зелени лимони 
по желание зелена боя (в противен случай ще стана жълт крем)
Начин на приготвяне:

Смесете в малка тенджера захарта, царевичното нишесте и солта. Смесете соковете от портокал, жълт и зелен лимон с водата и прибавете бавно под постоянно бъркане към сухите съставки. Оставете да кипне, като бъркате непрекъснато. Махнете от котлона и добавете при непрекъснато и бързо разбъркване един по един и жълтъците. Сложете крема отново да заври и да къкри 1 минута, като продължавате да го разбърквате. Махнете от коплона и прибавете лимоновите стърготини. Прибавете зелена боя ако искате. Охладете крема в ледена вода или в хладилник и напълнете с него тортата.
Крема може да се смеси и с маслен крем.

Масло Сметана:
500 гр масло, омекотена
600 грама пудра захар, пресява
Начин на приготвяне:
Масло сe нарязва на малки парченца и се бие около 5 минути с миксер. Бавно се прибавя пудрата захар и се разбърква добре.

Айсинг (целувкено тесто):
1 белтък (40 гр)
250 гр пудра захар
Подготовка
Разбийте белтъка с миксер 1-2 минути, след което бавно се прибавя пресятата пудра захар. След това се оцветява на вкус. Айсинга винаги се покрива с влажна кърпа, иначе изсъхва. Ако работите едновременно с много цветове, покривайте сприцовете които не изполавате в момента с влажна кърпа (аз използвам влажни кухненска хартия).

Ами тогава, желая ви много успех и забава при правенето на торта с фондан.
А тук следват малко снимки. Аз лично обичам инструкции чрез снимки - една снимка казва понякога повече от сто думи (не че този път си пестих думите ;)




























Kommentare:

  1. Woooow! Was für ein mords Aufwand!!! Die Torte ist toootal hübsch geworden! Das Blümchen-Muster ist richtig niedlich und klasse, wie du es umgesetzt hast! Danke, dass du das Rezept mit uns geteilt hast :)
    Liebe Grüße
    Nellichen

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  2. Danke Nellichen, es war auch viel Arbeit, aber hat auch sehr viel Spaß gemacht! Aber so schnell mache ich es nicht nach ;)

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  3. Hallo Valentina, Mensch so vieeel Arbeit... hat sich aber gelohnt!
    Die kleine sieht ja begeistert aus. Die Idee mit dem Kleid... finde ich toll!
    LG

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  4. Като си преставя, колко работа е паднала по тортата.... Невероятна е! Браво, Валентина! Скоро ще трябва да правя тортичка и може би ще се възползвам от идеята ти за крема, струва ми се изключително свеж.:-) Поздрави!

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  5. @Gülsüm, Danke, die Kleine war total froh! Und meine Freundin bewahrt noch die Zucker-Figur!
    @Moni, мерси за комплимента! доста работа беше, но си зашлужаваше, доста съм доволна от резултата! Да, креме е свеж и става и към по сладки блатове, моя кокосов блат беше този път не толкова сладък, но можеше спокойно да е по сладък!

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  6. Прекрасна е !Изключително нежна!

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  7. Liebe Valentina, diese Torte ist zuckersüß! Ich habe ungarische Wurzeln und dort gibt es auch fast das gleiche Muster mit den Blumen - wunder wunderschön! liebe Grüße, Kessy

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