Donnerstag, 23. Juni 2011

Sachertorte nach Oma Buchholtz/ Торта Захер

Sachertorte nach Oma Buchholtz
Diese Torte ist sehr beliebte Grundlage für Motiv-Torten, weil man sie im voraus backen kann und außerdem sehr lecker schmeckt. Das Rezept habe ich von Betty's Buch, aber auch im deutschsprachigen Internet-Raum ist sie oft zu finden. Man kann sie traditionell mit Aprikosenmarmelade füllen und mit Ganache bestreichen oder seiner Fantasie freier Lauf lassen und sie variieren. 
Ich habe sie bis jetzt nur einmal gemacht (bei dieser Torte) und die einzelnen Böden mit Aprikosenmarmelade geklebt und sie mit Aufgeschlagenen Ganache bestrichen, war mir persönlich aber ein Tick trocken, von daher, wen man saftigen Torten mag, würde ich empfehlen die Böden mit Zuckersirup bepinseln, im Zuckersirup kann man verschiedenen Aromas geben und so auch den Geschmack insgesamt beeinflussen. 
Ich wünsche viel Spaß beim Ausprobieren!
Hier die Zutaten für einer 26er Form:
200g Butter, weich
200g Puderzucker, gesiebt
1 Pck. Vanillezucker
200g zartbittere Schokolade
7-8 Eier (je nach Größe)
200g Mehl
3 TL Kakaopulver
1 Prise Salz
1TL Backpulver
Zubereitung:

Backofen auf 180° C vorheizen. 
Butter, Zucker und Vanillezucker schaumig schlagen. Eier trennen, Eiweiße steif schlagen. Eigelbe einzeln zu den Butter-Zucker Mischung zugeben und weiter mit den Mixer schlagen. 
Schokolade klein schneiden und im Wasserbad schmelzen lassen (oder in der Mikrowelle, aber hier ist Vorsicht geboten, denn von einer Sekunde auf die Nächste kann die Schoki verbrennen, von daher ist diese Methode nur für "Erfahrenen" ;). Die Schokolade abgekühlt unter die Masse rühren.
Mehl, Backpulver und Kakao sieben und mit den Salz vermischen. Jetzt wird abwechselnd Eiweißschnee und Mehl-Kakao Mischung zu den Teig gegeben und vorsichtig mit einen Schneebesen untergemischt. 
Den Teig in einer eingefettete und mit etwas Grieß bestreute Form füllen (oder in zwei 18er Formen wie ich gemacht habe :) und mit einer Kochlöffel in der Mitte eine Mulde formen, damit die Torte ebenmäßiger aufgeht (mir hat aber nicht wirklich geholfen und hat sich beim Backen einen bzw. zwei kleine Hügeln geformt). 
Ca. 40-50 Minuten backen und rausnehmen, wenn beim Zahnstocher testen in der Mitte der Torte den Zahnstocher sauber rauskommt. 
Die Torte soll einen Tag in der Form ruhen, bevor sie sie rausnehmen. Jetzt kann man die Torte durchschneiden und weiterverarbeiten. 
Die Torte soll ca. 7 Tage vor dem Essen gemacht werden, damit sie aromatisch und saftig wird. Ich hatte sie "nur" 5 Tage im Voraus gebacken. Die Torte im Folio umwickelt im Kühlschrank bewahren. 
Die Torte kann wie schon gesagt mit Aprikosenkonfitüre gefüllt werden. Dafür die Konfitüre erwärmen, durch einen Sieb streichen und je nach Geschmack pur oder gemischt mit Aprikosenlikör auf die Torte streichen. 




Торта Захер
Тази торта е много популярна и често използвана за торти с фондан, може да се изпече предварително и освен това е много вкусна. По принъип не е нужно да се пълни допълнително с маслен крем, но е възможно.Рецептата е от книгата на Бети, но в немското интернет пространство е доста често срещана. Можете да напълните тортата традиционално с конфитюр от кайсии и да я намажете с крем Ганаж или или според ваш вкус и въображение да я промените.

Правила съм тази торта досега само веднъж (при тази торта), и слепих отделните блатове конфитюр от кайсии и я покрих с разбит крем Ганаж, но лично според мен стана леко суха, и ако обичате по-сочни торти, ви препоръчвам да я сиропирате.
Желая ви усех и забавление при пекането на тази торта!
Ето и продуктите за 26см форма:
200 гр масло, меко
200 гр пудра захар, пресята
1 ванилия
200 гр горчив шоколад
7-8 яйца (в зависимост от големината)
200 гр брашно
3 чл какао на прах
1 щипка сол
1 чл бакпулвер
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180 ° C.
Разбийте маслото, пудрата захар и ванилията до пухкавост. Разделете яйца, развийте белтъците на сняг и оставете на страна. Добавете жълтъците един по един към маслото и захарта и продължавайте да разбивате с миксера.
Нарежете шоколада на дребно и го разстопете на водна баня (или в микровълнова печка, но бъдете внимателни тук, защото тук може за секунди да го изгорите, следователно този метод е  само за "опитните" ;). Разбъркайте охладаният шоколад в сместа за тестото.
Смесете и пресейте брашното, бакпулвера и какаото и добавете солта. Сега прибавяйте последователно разбитите на сняг белтъци и брашно-какаовата смес към тестото и развърквайте внимателно на ръка..
Изсипете тестото в намаслена и поръсена с малко грис форма (или в две 18см форми както направих аз:) и оформете кладенче с дървена лъжица в средата на формата, така че тортата да се изпече по-равномерно (при мен това не помогна много и се получиха две хълмчета в средата).
Пече се около 40-50 минути и е готова когато при тестване с клечка за зъби в средата на тортата клечка остане чиста.
Тортата трябва да сеостави един ден във формата преди да ги извади от нея. 
Според рецептата тортата трябва да се изпече около 7 дни преди консумирането ѝ, така че да стане ароматна и сочна. Аз я изпекох "само" пет дни предварително. Тортата се увива във фолио и се съхранява в хладилник.
Тортата може да бъде напълнена както вече споменах с конфитюр от кайсии конфитюр, за целта стоплете конфитяра и го пресейте през сито, по желание мойе да се добави и кайсиев ликьор.

2 Kommentare:

  1. Много е сполучлива рецептата на баба Буххолц!:-) Трябва да я изпробвам на всяка цена!:-)) Благодарности за рецептата!
    Хубава вечер!

    AntwortenLöschen
  2. DAS sieht definitiv lecker aus!!

    AntwortenLöschen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...