Montag, 6. Februar 2012

Happy 1. Birthday, Cooking and Fun: Eigentlich war alles nicht so geplant .../ Честит 1. рожден ден, Cooking and Fun: Всъщност не беше така планувано ...


Happy 1. Birthday, Cooking and Fun: Eigentlich war alles nicht so geplant ...
Eigentlich bin ich keinen geduldigen Mensch! Und eigentlich war ich immer eher grobmotorisch, was winzig kleine Kekse und Dekoration von Torten angeht! Eigentlich hatte ich in diesen Jahr keine Zeit für ein neues Hobby gehabt! Und eigentlich habe ich nie im Leben davon geträumt, Torten als Kunstwerke zu gestalten …Blogs zu schreiben und durch diese zwei Dinge so viele neue Menschen kennenzulernen!


Eigentlich …

ABER ich habe genau vor einen Jahr, am 6.02.
mein Blog „Cooking and Fun" gestartet. Es war mehr eine Schnapsidee, kein richtig durchdachtes Unternehmen. Ich hatte schon ein Jahr davor oder sogar etwas länger angefangen, mein Essen schön zu dekorieren und zu fotografieren. Dann habe ich diese Bilder im Facebook hochgeladen und Bewunderung und hungrige Kommentare geerntet. Dann wurde ich nach dieses oder jenes Rezept gefragt. So kam mir irgendwann die Idee, wieso nicht gleich neben die Bilder auch das Rezept aufschreiben? So hätten meine Freunde, wenn sie wollten, die Möglichkeit diese nachzukochen. Gesagt, getan.
Ich hatte mich im Mai 2009 bei Blogger registriert und hatte damals schon den Wunsch einen Blog zu führen. Aber daraus wurde nichts, ob mir die Idee fehlte oder die Umstände nicht passten, weiß ich nicht. Aber ich hatte den Blog damals nicht gestartet.
So habe ich vor einem Jahr mich an diese eine Registrierung erinnert und sie wieder zum Leben erweckt. Ich habe den Namen geändert, ein bisschen mit Layout gespielt und am 6.02.2011 mein erstes Rezept gepostet. Es waren diese Cappuccino-Schnitten.
Was der Name angeht - Ich habe nach einen Namen gesucht, dass vor allem eins zeigen sollen – wie viel Spaß mir Kochen, Backen und Bewirten macht. Deswegen dachte ich damals, dass es „Cooking and Fun" es ziemlich genau ausdruckt. Und ich bleibe weiterhin bei diesen Namen, obwohl das Backen und Dekorieren inzwischen überwiegt.
Ich hatte am Anfang gar keine Ahnung wie man bloggt, wie man Bilder „richtig" schießt und diese bearbeitet. Von Anfang an habe ich meinen Blog zweisprachig geführt und das mache ich bis heute. Ja, es ist die doppelte Arbeit, denn wenn andere Blogger mit ihren Posts fertig sind, da fange ich gerade erst mit der zweiten Sprache an. Aber irgendwie ging es nicht anders. Ich bin eine Bulgarin, die seit langer Zeit in Deutschland lebt und egal wie integriert ich in dieser Gesellschaft bin, will ich mein bulgarischen Kern nicht aufgeben. 
Und auch an diese Stelle biete ich euch alle meinen Leser, verzeiht mich all die Tipp- und Schreibfehler! Ich versuche alles so gut wie möglich zu korrigieren, aber … was soll ich sagen – jeder Mensch ist fehlbar!
Am Anfang fehlten mir allerdings auch die Worte! Ich habe jeden Post gleich mit „Zutaten" angefangen und ohne weitere Ausschleifungen nur das Rezept aufgeschrieben und einige Bilder hochgeladen. Mit der Zeit lernte ich, dass einen Blog nicht nur eine Rezeptsammlung ist, sondern dass es dort viel Platz für Persönliches gibt. Viel Platz, in welchen man ein bisschen von sich zeigen kann, viel über das Essen erzählen kann und erst dann die Rezept aufschreibt. Aber das fiel mir sehr schwer – mich zu öffnen und der Welt zu zeigen, was für (teilweise verrückte) Gedanken in meinen Kopf schwirren. MICH zu zeigen. Das mit dem Mich-Zeigen funktioniert auch jetzt nicht immer gut – manchmal habe ich mehr zu sagen, manchmal weniger. Aber immer öfter habe ich das Gefühl, dass ich euch mit ganzen Romane „füttere" und dann wieder werde ich unsicher – „Liest sich denn überhaupt jemand diese lange Texte?" (Wenn ihr das jetzt gelesen habt, bitte schreibt mir einen Kommentar und zeigt mir, dass ich nicht unsicher sein soll!)
Apropo Leser: Ich bin überwältigt, wieviele Leser inzwischen meinen kleinen Blog hat. Und es sind nicht nur Leute, die ich persönlich kenne, sondern auch wildfremde Menschen finden den Weg zu mir und wollen wiederkommen! Ich bin echt fassungslos und möchte mich an diese Stelle ganz herzlich bei euch alle bedanke:


Vielen Dank, dass ihr meinen Blog liest!

Denn ohne euch, wäre diese Konversation ziemlich einseitig!
Und zu das „Eigentlich" zurückzukehren:
Eigentlich sollte dieser Post einen Überblick über meine heimliche Sucht – Blogger Statistik – werden, aber irgendwie hatte ich noch andere Dinge zu sagen! Und damit ich euch heute nicht mit einen kilometerlangen Text langweile, teile ich meinen Post auf und werde euch meine Statistik-Sucht in meinen nächsten Post beichten.
Und nur ganz kurz über die Kekse - sie sind nach dieser Rezept gemacht und sind mit Rollfondant dekoriert. Und natürlich sind sie speziell für den Blog-Geburtstag gemacht!
Und jetzt sage ich „ Auf Wiederlesen!"
Eure Valentina


Честит 1. рожден ден, Cooking and Fun: Всъщност не беше така планувано ...
Всъщност не съм търпелив човек! И всъщност съм била винаги леко недодялана, когато е ставало въпрос да се украсяват дребни сладки и дребни детайли по торти! И всъщност тази година нямах време за ново хоби! И всъщност никога в живота си не съм си и представяла, че мога да украсявам торти като произведения на изкуството... И да пиша блог и чрез тези две занимания да се запозная с толкова много нови хора! 


Всъщност ...


Но точно преди една година, на 6.02., започнах с моят блог „Cooking and Fun". Беше като на шега, не бях го планувала и осмислила достатъчно. Малко повече от година преди това започнах да аранжирам храната си по така, да я снимам и да показвам тези снимки във фейсбук. Отзивът от тези снимки беше въодушевение, гладни коментари и въпроси за рецептата. Така че по някоето време реших, че мога освен снимките да слагам и рецептата. Така моите приятели щяха да имат възможността да сготвят същите ястия, а не само да гледат гладно екрана! Така и направих! Започнах да блогвам!
Вече се бях регистрирала през май 2009 при Blogger и още тогава исках да пиша блог, но не знам защо през 2009 не се получи - може би ми липсваше подходящата идея или обстоятелствата бяха срещу мен. Така че тогава не се получи нищо. 
Но миналият февруари си спомних за тази регистрация и я съживих. Промених името, поиграх си малко с Layout и на 6.02.2011 публикувах първата си рецепта в блога. Това бяха тези Cappuccino-Schnitten.
Що се отнася за името на блогът ми - търсих име, което да показва удоволствието, което ми прави готвенето, пекането и постещането на гости! И го намерих -„Cooking and Fun" (буквален превод готвене и удоволствие)! И въпреки, че напоследък печенето и декорацията на торти надделяват над готвенето, нямам намерение да го сменям!
В началото си нямах никаква представа как се пише блог, как се снимат правилно снимки, как се обработват. Освен това водих блога си двуезичен и това го правя и до днес! Да, двойна работа е, защото когато другите блогери приключват с публикациите си, аз тъкмо започвам с втория език! Но това ми беше и си остава важно! Аз съм българка, която живее отдавна в Германия, но колкото и да съм се интергирала в немското общество, си оставам българка и затова исках да пиша и на български! 
И на това място искам да ви се извиня, на вас, мояте читатели, за всички правописни грешки! Опитвам се да коригирам написаното, но понякога изпускам това онова! Хора сме, все някъде правим грешки!
В началото ми липсваха думите! Започвах всеки пост с “Продукти“ и без повече обяснения пишех цялата рецепта и качвах няколко снимки! Но с времето разбрах, че един блог не е само един сборник с рецепти, ами че в него има и още много друго място - за лични неща, място, в което можеш да покажеш себе си, или поне една част от теб! Но това не ми се отдаваше (и отдава) лесно - да бъда откровена и да покажа на света, какви (отчасти луди) идеи се въртят в главата ми! Да покажа себе си! С времето става по-лесно, но не винаги ми се отдава - понякога имам повече да споделя с вас, понякога по-малко! Но все по-често имам чуството, че ви “храня“ с цели романи! И тук пак ставам несигурна - “Чете ли ме някой?“ (Ако прочетохте всичко до тук, моля ви, пишете ми един коментар и ме успокойте!)
Апропо читатели - Все още не мога да повярвам, колко много хора ме “следят“! И то не само хора, които познавам лично, но и съвсем непознати хора намират пътят към моя блог и идват отново и отново! И затова искам да ви 


БЛАГОДАРЯ най-сърдечно, че следите моят блог и развитие!


Защото без вас, този разговор щеше да е доста едностраннен!
Но да се върнем към “Всъщност“...
Всъщност този пост трябваше да бъде за блоговата статистика и моето пристрастение към нея - но се оказа, че този път имам много за казване! И за да не стане речта ми прекаленно дълга (и скучна) ще приключа тук и ще ви призная манията си по статистиките в следващият ми пост!
Само като за последно - бисквитните са направени по тази рецепта и са покрити с фондан. И са направени, разбира се, специално за рожденния ден на блога!
И сега ви казвам “До скорошно четене“
Вашата Валентина







Kommentare:

  1. Happy Birthday to you, Happy Birthday dear Cooking and Fun, happy Birthday to youuuuu!
    Glückwunsch zum ersten Bloggeburtstag!
    Jaaaa, ich habe den ganzen Post gelesen ;)
    Und ich schaue auch immer wieder gern vorbei, es gibt ja nicht so viele die unser Hobby teilen! Nicht wahr!?
    Grüße von der Jenny :D

    AntwortenLöschen
  2. Аз те открих наскоро, но затова пък те харесах веднага;)
    Голяма красота е тук и честит първи рожден ден;)
    Продължавай все така!!!!

    AntwortenLöschen
  3. Ich wünsche Dir auch herzlichen Glückwunsch zu Deinem Bloggeburtstag !!!
    Ich finde Deinen Blog toll und freue mich immer, wenn Du neue Themen einstellst. Mach weiter so, ich habe übrigens auch den gaaaanzen Text gelesen, hihihi

    LG Marina

    AntwortenLöschen
  4. Честит първи рожден ден на блога ти!Желая ти много вдъхновение, с което да ни радваш!
    Чудесни бисквитки си приготвила, в едни от любимите ми цветови съчетания!
    Винаги ми е много приятно да се отбия тук-много специално, изискано и празнично местенце си направила!
    Поздрави и прегръдки!

    AntwortenLöschen
  5. Честита първа годинка! Прекрасна почерпка си сътворила за този специален празник! С удоволствие си взимам една малка тортичка и ти пожелавам още много кулинарни забавления! И да отбележа само: четем, четем и пак ще четем:)

    AntwortenLöschen
  6. Xemerius hat´s auch gelesen, gratuliert ganz herzlich zum Geburtstag und wünscht sich noch vieeeele schöne Rezepte, Texte und überhaupt :-)

    AntwortenLöschen
  7. Xemerius hats auch gelesen und spuckt vor lauter Aufregung zum Geburtstag einen extra Schluck Wasser verbunden mit den allerbesten Glückwünschen und freut sich auf viele viele Rezepte undd Texte und überhaupt :-)

    AntwortenLöschen
  8. Du schreibst so schön, da macht es Spaß ALLES zu lesen - egal wie lang oder kurz der Text ist. Aber für mich gilt, je länger - je lieber!

    Ach so: Herzlichen Glückwunsch zum 1-jährigen. Und die Kekse sind einfach klasse.

    AntwortenLöschen
  9. Честито, Валентина! Чета с интерес, разглеждам с интерес и ти се възхищавам за неуморността, с която водиш блога на два езика - български и немски. Познавам само още един блогър, който прави същото - на български и английски. Браво! Поздрави! Вдъхновение и много усмивки:)))

    AntwortenLöschen
  10. Честит рожден ден, Валентина!
    Тук е не само празнично и красиво, но и така уютно!
    Пожелавам ти всеки ден да те усмихва с нови кулинарни фантазии и красиви творения :)

    AntwortenLöschen
  11. Danke danke danke! Für die tollen Kommentare! Ihr seid die Besten!
    Благодаря на всички за страхотните коментари! Вие сте най-добрите!

    AntwortenLöschen
  12. Честит Рожден ден!Открих те случайно и ще те следя.Всичко е много красиво.Пожелавам ти хубав ден!

    AntwortenLöschen
  13. Честита Блогогодинка :) Някак от самото начало, когато попаднах на твоя блог предположих, че е от доста време, защото всичко изглежда толкова завършено и стилно и красиво. Днес дори, когато прочетох заглавието реших, че става дума за рожден ден на дете :) Поздравления за всичко, което правиш и благодаря, че го споделяш с нас! Хубав и усмихнат ден!

    AntwortenLöschen
  14. Честит имен ден ,Вале!Да си много здрава и щастливо влюбена!

    AntwortenLöschen
  15. Честит първи рожден ден и от мене!Да си жива и здрава и да продължаваш да ни вдъхновяваш.Желая ти много творчески мисли и занапред!
    Чудесни неща си сътворила!

    AntwortenLöschen

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...